De technologie gaat vooruit en wordt voor veel doeleinden gebruikt. Zo ook voor het voeren van sollicitatiegesprekken op afstand. Een goed voorbeeld hiervan is het houden van een sollicitatiegesprek op afstand via Skype. Een interview via Skype bied dezelfde mogelijkheden als een real life sollicitatiegesprek, je kunt elkaar immers zien en horen, maar de sollicitant hoeft niet in dezelfde ruimte te zijn als de interviewer. Dit scheelt de sollicitant reistijd en reiskosten. Een sollicitatiegesprek via Skype is misschien even anders dan u gewend bent, daarom geven wij hieronder graag wat tips om een sollicitatiegesprek via Skype soepel te laten verlopen.

1. Test uw apparatuur van de voren

De technologie gaat met sprongen vooruit maar u weet het maar nooit. Test daarom altijd van te voren of u Skype geïnstalleerd heeft (zie ook onze handleiding voor installatie van Skype) en kijk of uw verbinding en uw geluid werkt. Er is namelijk niets vervelender dan er tijdens het begin van uw gesprek achter komen dat uw verbinding niet goed is of uw geluid niet werkt.

2. Contoleer uw omgeving

Test van te voren hoe u en uw omgeving eruit zien op het scherm. Zorg ervoor dat de verlichting in orde is en zorg ervoor dat u liever geen raam achter u heeft in verband met tegenlicht. U komt er dan voor de interviewer uit te zien als een donker silhouet waardoor uw gelaatstrekken moeilijk zichtbaar zijn. Laat uzelf dus het liefste van voren belichten. Probeer op een zo neutraal mogelijke plaats te gaan zitten met niet teveel objecten om u heen die af kunnen leiden voor uw gesprekspartner. Ruim dus enige troep op die zichtbaar zou kunnen zijn op de achtergrond.

3. Zorg ervoor dat u niet gestoord wordt

Er is niets hinderlijker tijdens een sollicitatiegesprek dan mensen die de kamer binnenlopen of gebeld worden op uw mobile- of huistelefoon. Zorg er dus voor dat uw telefoon uitstaat en dat er niemand tijdens het interview de kamer binnen kan lopen waar u zich bevindt.

4. Draag geschikte kleding

Dit lijkt een open deur, het is immers tijdens een sollicitatiegesprek altijd belangrijk om er goed uit te zien. Dit wordt echter bij een Skype interview nog wel eens vergeten door de sollicitant. Kleed u dus voor een sollicitatiegesprek via Skype hetzelfde als u zou doen wanneer u de interviewer in levende lijve zou ontmoeten. Ga er ook niet vanuit dat alleen uw bovenlichaam zichtbaar is tijdens het interview; Kleed u professioneel van top tot teen.

5. Raak niet afgeleid door uw eigen afbeelding

Tijdens het Skypen ziet u een klein beeld van uzelf in de bovenhoek van het scherm. Het is niet de bedoeling dat u constant naar uzelf kijk in plaats van naar de interviewer. Gelukkig kan dit simpel voorkomen worden. Bij de instellingen van Skype kunt u de miniatuurweergave van uzelf uitzetten of u kunt er simpelweg een post-it of een plaatje overheen plakken.

6. Kijk naar de camera

Als vervolg op tip 5, kijk naar de camera. Veel mensen kijken naar het scherm tijdens het Skypen. Dit is logisch want u wilt het gezicht zien van degene waar u mee praat. Maar voor uw gesprekpartners lijkt het dan of u naar beneden kijkt en dit kan onzeker overkomen. Wanneer u in de camera kijkt, lijkt het voor de interviewer alsof u hem/haar direct in de ogen aankijkt. Dit komt zelfverzekerder over en zorgt voor een positieve indruk.

7. Maak niet teveel gebaren

Uit ervaring is gebleken dat veel mensen tijdens het Skypen teveel fysieke gebaren maken. Deze gebaren leiden de aandacht van uw gesprekspartner af omdat hij/zij constant naar uw bewegingen zit te kijken. Probeer uw gebaren dus te beperken tijdens het interview. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw handen in uw schoot te leggen.

8. Lach

Wanneer u nerveus bent, kunt u via Skype al snel veel te serieus overkomen. Probeer u daarom te ontspannen en uw persoonlijkheid een beetje door te laten schijnen. Zet zo vaak mogelijk een vriendelijke lach op en u komt een stuk vriendelijker en sympathieker over op uw gesprekspartner.

Op deze pagina staan enkele documenten en videos die u, als professional, kunnen helpen bij het succesvol gebruik maken van de functionaliteiten van onze website.

Meer informatie?